Valikko

Tietoa leivästä

Sekaleivät

 

Sekaleipä valmistetaan erilaisista jauhosekoituksista. Eri puolilla Suomea käytetään sekaleivästä erilaisia nimiä kuten sekahiivaleipä, rievä, kakko ja kakkara. Nesteenä on vettä, maitoa tai piimää ja nostatukseen hiivaa. Ns. hiivaleipään käytetään pääasiassa tummia vehnäjauhoja (hiivaleipävehnäjauhoja).

 

Mausteleivät, rieskat ja kauraleivät

Erikoisuuksina sekaleipien ryhmässä ovat mausteleivät. Ne valmistetaan joko hapattamalla tai hiivalla nostattamalla. Mausteina käytetään sokeria, siirappia, pomeranssin- tai appelsiininkuorta, vehnä- ja ruisjauhoja. Mausteleipiin kuuluvat myös hapanimelä- ja perunalimppu, joissa lisäraaka-aineena on maltaita ja perunaa.

Rieska on alun perin ilman hiivaa valmistettu nostattamaton ja happamaton leipä. Tunnetuimpia ovat pohjalaiset harmahtavat ohrarieskat. Pohjalainen rieska leivotaan veteen, maitoon tai piimään ohra- tai ruisjauhoista ja paistetaan heti ilman nostatusta. Savolainen rieska on piimään leivottu, hapatettu, nostatettu leipä. Kauraleipä valmistetaan tavallisesti kaurahiutaleista ja vehnäjauhoista. Kauran osuus tavallisissa kauraleivissä on 13–25 %. Täysjyväkauraleivät ovat uusi teknologinen saavutus, sillä aiemmin niiden leipominen ei olisi onnistunut, koska niiden rakenne ei olisi pysynyt koossa.