Valikko

Tietoa leivästä

Luomuviljelyn periaatteet

 

Luonnonmukainen tuotanto (luomu) on lainsäädännön alaista toimintaa. Luomu on kokonaisvaltainen tilanhoito- ja elintarvikkeiden tuotantojärjestelmä. Sen tavoitteena on tuottaa korkealaatuisia tuotteita taloudellisesti, pitää luonto terveenä ja monimuotoisena sekä minimoida ympäristöhaitat. Luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden pakkauksissa tulee käyttää virallista luomumerkkiä. Pelto, jolla aloitetaan luomuviljan tuotanto, saa luomumerkin vasta kolmantena vuotenaan siirtymäajan umpeuduttua. Jotta saatu sato luokiteltaisiin luomuksi, täytyy viljelijän noudattaa luomutuotannolle asetettuja säädöksiä.

Luonnonmukaisessa viljelyssä käytetään keinolannoitteiden sijaan eloperäisiä lannoitteita, kuten karja- ja kompostilantaa. Rikkakasvit torjutaan ennaltaehkäisevin toimin tai luonnonmukaista torjuntaa käyttäen. Kuumavesikäsittely, harson käyttö ja kasviperäiset torjunta-aineet sopivat kasvitautien ja tuholaisten torjuntaan. Viljelyssä käytetään peittaamattomia siemeniä eli niitä ei saa käsitellä sienitautien torjunta-aineilla. Viljely perustuu viljelykiertoon, mikä tarkoittaa, että samalla paikalla viljellään vuorovuosina eri kasvilajeja maan ravinnetason säilyttämiseksi. Palkokasveja käytetään typen sitomiseksi. Peltojen on myös sijaittava riittävän kaukana pääteistä.

Luomutuotanto sai alkunsa biodynaamisesta viljelystä. Biodynaamisen viljelyn perustaja on itävaltalainen Rudolf Steiner. Viljely perustuu antroposofiseen maailmankatsomukseen, mm. taivaankappaleiden asentojen huomioonottamiseen.