Valikko

Tietoa leivästä

Pakolliset pakkausmerkinnät 

 

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1169/2011 elintarviketietojen antamisesta kuluttajille julkaistiin 22.11.2011. Asetuksella kootaan yhteen ja saatetaan ajan tasalle elintarvikkeiden merkintöjä koskevan lainsäädännön kaksi osa-aluetta: yleiset merkinnät ja ravintoarvomerkinnät. Siirtymäaika pakollisia elintarviketietoja koskevien vaatimusten soveltamiselle oli 3 vuotta asetuksen voimaantulosta. Tätä elintarviketietoasetusta on noudatettu 13.12.2014 alkaen. Paistopisteissä ja irtomyynnissä myytäviin leipä- ja leipomotuotteisiin pätevät omat säädöksensä, jotka on esitetty omassa osiossaan: Pakkaamattomat elintarvikkeet.

 

Taulukko 30. Pakolliset pakkausmerkinnät.

Elintarvikkeen nimi Ilmoittaa, mistä elintarvikkeesta on kyse. Tulee olla lyhyt ja täsmällinen, ei tavaramerkki tai kauppanimi.
Ainesosaluettelo Valmistus- ja lisäaineet merkitään yhtenä kokonaisuutena valmistusajankohdan mukaisen painon mukaan alenevassa järjestyksessä. 
  •  Lisäaineet
Ilmoitetaan käyttötarkoitusta osoittavalla ryhmänimellä ja täyndennetään omalla nimellä tai E-numerotunnuksella.
  • Allergisoivat ja intoleransseja aiheuttavat aineet

Allergeeliluetteloon kuuluva aine pitää ilmoittaa korosten ainesosaluettelossa, vaikka se olisi kantaja-aineessa tai vaikka sitä olisi käytetty alle 2 %. Esimerkiksi:

gluteenia sisältävät viljat
kananmunat ja munatuotteet
pähkinät ja pähkinätuotteet
soijapavut ja soijapaputuotteet
maito ja maitotuotteet
seesaminsiemenet ja seesaminsiementuotteet
lupiini ja lupiinituotteet
gluteeni, alkuperä lihavoiden, esim. gluteeni (vehnä)

  • Koostetut ainesosat
Koskee margariineja, hilloja, täytteitä ja suklaata. Kaikki ainesosat tulee ilmoittaa, mikäli käyttömäärä ylittää 2 %. 
  • Ryhmänimet
Voidaan käyttää mm. tärkkelyksistä tai jauhoseoksista. Alkuperä mainittava, mikäli kyseessä on allergisoiva ainesosa, esim. ohratärkkelys, jauho (vehnä, ohra, ruis)
  • Tiettyjen ainesosien määrä

Määrää tarkoittava merkintä elintarvikkeen nimen yhteyteen tai ainesosaluetteloon, mikäli ainesosa: esiintyy elintarvikkeen nimessä

on oleellinen ja erottaa tuotteen muista

korostetaan sanoin, kuvin tai kirjoitustyylein pakkausmerkinnöissä, esim. ”Voilla leivottu pulla”.

Suolapitoisuus Merkintä pakollinen suolan saannin kannalta merkittävissä elintarvikkeissa, joihin ruokaleivät*, näkkileivät ja hapankorputkin kuuluvat. Katso lisätietoa alla kohdasta "Leivän suolapitoisuuden ilmoittaminen".
  • Voimakassuolaisuus
Merkintä pakollinen, mikäli rajat ylittyvät. Katso lisätietoa alla kohdasta "Leivän suolapitoisuuden ilmoittaminen".
Sisällön määrä Ilmoitetaan grammoina (g) pois lukien pakkauksen paino. 
Vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta Aika, jonka leipä oikein säilytettynä säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Leivontapäivän merkintä korvaa leipäerän numeron. Huom. Merkintää ei tarvita leipomotuotteissa ja leivissä, jotka ovat ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne tavallisesti nautitaan yhden vuorokauden (24 tunnin) kuluessa valmistuksesta, esimerkiksi paperipussiin pakattu patonki ja sämpylä.
Valmistajan, pakkaajan tai myyjän nimi ja osoite  
Alkuperämaa Merkittävä, jos sen puuttuminen voi johtaa kuluttajaa harhaan esim nimen, logon tai kuvien vuoksi. Huom! Suomessa paistetun ulkomaalaisen leivän alkuperämaa EI ole Suomi.  
Elintarvike-erän tunnus Voidaan korvata elintarvikkeen säilyvyysaikaan liittyvällä merkinnällä
Säilytysohje Tarvittaessa
Käyttöohje Tarvittaessa
Varoitusmerkinnät Tarvittaessa
Elintarvikkeen alkoholipitoisuus Jos se on kiinteässä elintarvikkeessa yli 1,8 paino%.
Lisäaineeksi luettavat makeutusaineet Jos käytetty, ilmoitettava: Sisältää makeutusainetta tai makeutettu XX:llä. Jos käytetty aspartaamia, on lisäksi mainittava: Sisältää fenylalaniinin lähteen.
Suojakaasun käyttö Jos pakattu suojakaasuus.
Käsitelty ionisoivalla säteilyllä Jos käytetty säteilytettyä raaka-ainetta.
Geenitekniikan käyttö Jos käytetty muuntogeenistä ainesosaa.

 

* Ruokaleipien ryhmään kuuluvat myös croissantit sekä pita- ja tortillaleivät. Suolan määrää ei sen sijaan tarvitse merkitä esimerkiksi korppuihin ja voileipäkekseihin.

Lähde: Elintarviketieto-opas, päivitetty 9.4.2019 (Lataa sivun oikeasta laidasta).