Valikko

Tietoa leivästä

Laktoosi ja gluteeni pakkausmerkinnöissä

 

Ravitsemusväite velvoittaa ravintoarvoilmoituksen esittämiseen pakkauksessa. Mikäli ravitsemus- tai terveysväite esitetään muusta kuin ravintoarvoilmoitukseen kuuluvista ravintoaineesta, tulee myös sen määrä ilmoittaa lähellä ravintoarvoilmoitusta. Tätä ohjetta ei kuitenkaan voida soveltaa väitteiden  ”laktoositon”, ”vähälaktoosinen”, ”gluteeniton” ja ”erittäin vähägluteeni­nen” sillä ne eivät ole ravitsemusväitteitä.

Niinpä Evira on tehnyt linjauksia kyseisten merkintöjen toteuttamisesta pakkauksessa seuraavasti:
 

  • Laktoosin määrä ilmoitetaan samassa nähtävissä olevassa kentässä ravintoarvo­merkinnän kanssa; esimerkiksi ravintoarvomerkinnän alapuolella. Laktoosin määrä ilmoitetaan käyttäen yksikköä g (tai mg) /100 g tai 100 ml tuote. Vähälaktoosisuu­desta ja laktoosittomuudesta saa edelleen kertoa pakkauksen etusivulla.
     
  • Gluteenittomien ja erittäin vähägluteenisten elintarvikkeiden ravintoarvomerkinnöissä gluteenin mää­rää ei ilmoiteta ravintoarvomerkinnöissä, koska näiden väitteiden käytön edellytyk­senä on, että tuotteen gluteenipitoisuus on komission asetuksen (EY) N:o 41/2009 mukainen. Kyseiset raja-arvot löydät täältä: Laktoositon ja gluteeniton.

 

Lisäksi on otettava huomioon, että merkinnöissä ei saa ilmoittaa elintarvikkeella olevan sellaisia erityi­siä vaikutuksia tai ominaisuuksia, joiden suhteen se ei poikkea muista vastaavista elintarvikkeista. Näin ollen ”gluteeniton” merkintää ei voida liittää esimerkiksi mai­toon, kananmuniin, käsittelemättömään lihaan tai kalaan, kasviksiin, hedelmiin tai marjoihin. Sen sijaan ”gluteeniton” merkintä voitaisiin liittää esimerkiksi valmisruo­kiin, keitto- ja kastikeaineksiin.