Valikko

Tietoa leivästä

Kvinoa (Chenopodium quinoa)

 

Ominaisuudet

Savikkakasveihin kuuluva kvinoa on gluteeniton, Etelä-Amerikan Andeilla kasvava ikivanha kasvi. Sitä kutsutaan myös "inkojen riisiksi", koska sen siemenet muistuttavat pieniä riisisuurimoita. Kinoa voi kasvaa jopa 2,5 metriseksi. Siemenet sisältävät runsaasti ravitsemuksellisesti hyvälaatuisia proteiineja - runsaasti lysiiniä ja muita välttämättömiä aminohappoja sekä rasvaa 4-9 %, josta linolihapon osuus on noin puolet. Kasvin lehtiä voidaan käyttää pinaatin tapaan. Kinoa on suosittu terveysruoka USA:ssa ja Kanadassa.

Kinoa on miedon makuinen ja helposti sulava. Ennen käyttöä uloin kitkerä kuorikerros poistetaan joko kuorimalla tai huolellisella liottamisella ja pesulla. Kinoan keittoaika on noin 15 minuuttia ja keitettäessä sen alkio usein oikenee ja muistuttaa pientä matoa. Sitä voidaan käyttää keitettynä vihannesten kanssa ja salaattien joukossa. Suola lisätään aina vasta kypsään ruokaan.

 

Koostumus

Kvinoan jyvän koostumus on esitetty oheisessa taulukossa.

 

Taulukko 22. Kvinoan jyvän kemiallinen koostumus (%).

Vesi

13,3
Proteiini 14,1
Rasva 6,1
Hiilihydraatit 64,2
Kuitu 7,0
Tuhka 2,4

Lähde: USDA: National Nutrient Database, 2015.

 

Kuva: Kvinoa viljelmä Jokioisilla. Marjo Keskitalo / MTT
http://yle.fi/uutiset/astronauttien_superruoka_sopeutui_suomen_ilmastoon/6817242